HS Visio uutisoi kesällä 2024, kuinka IT-alojen työntekijät ottavat toisistaan mittaa Kanaliigan servereillä. IT-ala on suurin yksittäinen Kanaliigapelaajia työllistävä ammattiryhmä, vaikkakin koko IT-ala käsitteenä on jo itsessään valtava ja moniulotteinen. Ala korostuu videopelaamisessa, koska se on kohtalaisen nuori ja työntekijät ja yrittäjät usein erittäin videopelihenkisiä - koodari, joka ei ole koskaan pelannut videopelejä lie äärimmäisen harvinainen tapaus. Samalla myös työn sisäinen verkostoituminen on IT-alalla ihailtavaa ja siitä myös muut alat voisivat ottaa oppia.
Kanaliigassa pelaa IT-sektorin lisäksi pelaajia myös lukuisilta muilta aloilta. Pankki- ja rahoitusalalta esimerkiksi Osuuspankilla on useita joukkueita PUBG ja Counter Strike -peleissä. Myös Kanaliigalaisten työtehtävien kirjo on laaja - OP:n PUBG-tiimistä löytyy perinteisempien pankkityötehtävien lisäksi Yritysasiakaspalvelun valmentaja Ville, joka työssään valmentaa ja kouluttaa työntekijöitä eri aihealuisiin liittyen ja tekee myös laadunvalvontaa. Tie PUBG-joukkueeseen aukesi suomalaisittain tyypillisessä verkostoitumistapahtumassa, eli työpaikan pikkujouluissa vuonna 2020.
”Työkaveri z1nkjen kanssa tuli pikkujouluissa puhe PUBGista ja Kanaliigasta. Vihjasin, että olisipa hienoa päästä pelaamaan Kanaliigaa ja hän osasikin neuvoa minut oikealle Discord-kanavalle, missä tapasin muita OP:n pelaajia ja pääsin mukaan pelaamaan. Vuoden 2021 keväästä asti olenkin pelannut Kanaliigaa.”
Kanaliigan kannalta työpaikkoja tuntuu vaivaavan kaudesta toiseen sama haaste - kuinka pelaajat löytäisivät toisensa työpaikkojen sisältä? Osuuspankilla on käytössä työpaikan omissa viestintävälineissä harrastuskanava, jolta juuri esimerkiksi videopeli- tai muille harrastuksille voisi löytää harrastusseuraa. Kuitenkaan kaikki eivät välttämättä lue harrastuskanavia tai viesti ei ulotu kuin omalle lähipiirille.
”Pelaajien etsintä on vaikeinta, sillä kaikki eivät luonnollisesti seuraa kaikkia viestintäkanavia jossa haemme pelaajia. Kun pelaajat löysi/löytää toisensa, joukkueiden muodostaminen on ollut helppoa. Tällä hetkellä PUBG:ssa ja CS2:ssa on molemmissa kolme joukkuetta ja tietojeni mukaan kiinnostuneita pelaajia olisi jopa molempiin peleihin neljänteen joukkueeseen.”
Lähes poikkeuksetta Kanaliigassa pelaaminen on lisännyt pelaajien työhyvinvointia ja kontakteja työpaikan sisällä. Videopelien parista löytää usein myös samanhenkistä porukkaa, mikä tuo työyhteisöjä luonnollisella tavalla lähemmäksi toisiaan. Näin on käynyt Villen mukaan myös OP:lla - siinä missä työntekijät vetävät verkkarit jalkaan salibandyvuorolle, voivat he istahtaa myös videopelien ääreen ja lähentyä muiden työkavereiden kanssa.
Fermion Oulun PUBG-joukkue edustaa sikäli harvinaisuutta Kanaliigassa, että Fermion Oy on Orion Oy:n tytäryhtiö, joka on erikoistunut nimenomaan lääkeaineiden valmistukseen. Jani, tai servulla tuttavallisemmin Janimake toimii Fermion Oulun varastotyöntekijänä ja lähettäjänä.
”Päätehtäväni on tehdä ns. "poimintoja" tuontannolle valmiiksi, eli laitan lavalle/lavoille tarvittavat raaka-aineet, jotta tuotantomme pyörii jouhevasti 24/7. Tähän tehtävään kuuluu myös raaka-aineiden uudelleenpunnitseminen, joka on tärkeää ja hyvin tarkkaa työtä, jotta prosessi onnistuu juuri niinkuin pitää ja tarkasti määriteltyjen ohjeiden mukaisesti.”
Joukkue Kanaliigaan löytyi Fermionin työporukasta - osittain sattuman kautta. Janimaken työkaveri oli nähnyt tämän pelaavan PUBGia streamissaan ja ottanut pelin työpaikalla puheeksi. Pian työpaikalta alkoi löytyä muitakin, jotka olivat viettäneet pelin parissa aikaansa vapaa-ajalla ja joukkue saatiin muodostettua. Nykyisin pelipäiville haasteita aiheuttavat lähinnä pelaajien vuorotyöt, mutta Janimakea lainaten ”aina olemme servulle joukkueen saaneet”. Pelaajia myös peluutetaan työvuorojen puitteissa tasaisesti.
”Koen todellakin, että e-urheiluharrastaminen on vaikuttanut työpaikan sisäisiin suhteisiin. Vaikka meillä on osastosta riippuen ollutkin hyvät suhteet, niin tämä on myös lähentänyt ja tiivistänyt työporukkaa entisestään ja pelkästään positiivisessa mielessä. Meidän joukkueessa on osallistujia jokaiselta osastolta, katsomatta onko kyseessä työntekijä, toimihenkilö vai ylempi toimihenkilö. Lisäksi olen myös ilokseni huomannut, että henkilöt, jotka eivät ole joukkueessa tai PUBGin kanssa tekemisissä muutenkaan, ovat katsoneet pelejämme ja ovat tulleet juttelemaan pelaajien kanssa sekä muutenkin keskustelleet keskenään siitä, miten "Oulun tiimi" oli pärjännyt kyseisellä viikolla, vaikka vielä ei olekaan muita Fermionin tai Orionin joukkueita mukana. ”
Fermion Oulun pelaajat ovat myös tutustuneet ja lähentyneet pelaamisen kautta toisen Oululaisen PUBG-joukkueen pelaajien kanssa. AreSports on pelannut Kanaliigaa jo pitkään, mutta uusimpana tulokkaana PUBGin puolelle syntyi AreSports Oulu -tiimi, joka nimensä mukaan on kasattu oululaisista työntekijöistä.
Are vastaa laitoskiinteistöhuollosta lukuisissa kohteissa ja Oulun joukkueesta löytyykin pitkän linjan asentajia. Aarolla aka. ”Abenabe”lla on ikää 45 ja Timolla eli ”Timildo_”:lla 40 vuotta, joten elämänkokemusta joukkueesta ei ainakaan puutu. AreSports Oulun joukkue on pitkälti muodostunut niin, että joukkueen kapteeni Santtu päätti koota toisen joukkueen Arelle päästäkseen itse pelaamaan Kanaliigaa viikottain aiemman tiimin ollessa jo täynnä ja Santun täyttäessä lähinnä varapelaajan roolia.
Suomalaisen vähittäiskaupan markkinajohtajalla S-ryhmällä, eli SOK:lla on Kanaliigassa myös PUBG-joukkue - huhujen mukaan aluevaltaus CS:n puolelle on myös tekeillä. Vaikka S-ryhmä työllistää Suomessa mittavan määrän eri alojen ammattilaisia, on työntekijöiden jälleen kerran vaikeaa löytää toisensa valtavasta ammattilaisten määrästä.
Emma, joka tunnetaan peliyhteisössä paremmin EMS tai HeyEMS nimimerkillä oli tutustunut Kanaliigaan puolisonsa kautta, joka pelasi liigaa, tosin eri yrityksen alla. Kanaliigan Discord-palvelimella hän päätyi pelaamaan ns. mixejä, eli toisilleen enemmän tai vähemmän tuttujen ihmisten kanssa muodostetuilla tiimeillä PUBGia. Mixaillessa hän sai kuulla, että myös hänen työnantajallaan SOK:lla on oma joukkue Kanaliigassa, jonka myötä hän laittoi joukkueen kapteenille viestiä ja päätyi sitä kautta joukkueen kokoonpanoon. Alunperin joukkueen jäsenet löysivät toisensa SOK:n Facebook-sivujen kautta, jossa Kanaliigasta aika ajoin ilmoitellaan.
”Olen ravintolassa vuoropäällikkönä, eli myyn paljon juomia ja höpöttelen mukavia kantisten kanssa. Ihan perinteistä ravintolatyötä - poikkeuksena moneen muuhun ravintolaan se, että meillä ollaan pääasiassa yksin töissä. Ollaan jokapaikanhöyliä, tarjoilijoita, kokkeja, järkkäreitä, terapeutteja ja mitä ikinä tilanne vaatii! Vuoropäällikkönä työhön tulee lisäksi tilaukset, invikset, tapahtumien suunnittelu ja some/mainostus, luonnollisesti myynnin edistäminen ja asiakastyytyväisyydestä huolehtiminen.”
SOK:n joukkue koostuu ympäri suomen olevista työntekijöistä ja pelaajissa on tekijöitä aina kaupan myyjistä toimihenkilöihin asti. Omissa työpisteissä Kanaliigassa pelaaminen ei ole niin voimakkaasti ryhmäyttänyt, mutta mahdollistanut tutustumisen saman työnantajan eri työntekijöihin ympäri Suomen. Ehkä tulevaisuudessa myös pelaajien löytäminen virallisten viestintäkanavien kautta helpottuu!